11.06.2009: PcmHz.com // Noctua NF-S12B FLX (Fan)

În review-ul de astăzi o să vedem dacă cea mai recentă realizare a austriecilor de la Noctua, ventilatorul NF-S12B FLX, se ridică la înălţimea aşteptărilor şi mai ales dacă reuşeşte să aducă îmbunătăţiri faţă de modelele anterioare. Sarcina a fost cu atât mai dificilă pentru Noctua, produsele sale fiind catalogate de cele mai multe ori ca fiind "cele mai bune, inovatoare,.." astfel că nu ne rămâne de văzut decât dacă avem de-a face cu o evoluţie sau o revoluţie.

Şi totuşi ce ne oferă Noctua? Frumos aşezate într-un profil din plastic transparent conţinutul pachetului este compus din:

 • ventilator Noctua NF-S12B
 • adaptor Ultra-Low-Noise (U.L.N.A.)
 • adaptor Low-Noise (L.N.A.)
 • prelungitor 3 to 4 pini Molex
 • 4 suporţi din cauciuc pentru eliminarea vibraţiilor
 • 4 şuruburi metalice

 

Noctua NF-S12B FLX (5) Noctua NF-S12B FLX (6)
prezentare conţinut
conţinut

NF-S12B în detaliu

Primul lucru care iese în evidenţă la ventilatorul Noctua NF-S12B este construcţia elicei, aceasta are 7 pale dispuse aproape perpendicular cu axul ventilatorului şi fără a prezenta vreo curbură (spirală). Culorile sunt cele caracteristice Noctua, fiind potrivite atât pentru modding dar şi celor cu un stil mai conservator. Plasticul este de foarte bună calitate, cadrul nefiind realizat din plastic foarte casant astfel că este evitat riscul crăpării în cazul prinderii ceva mai ferme cu şuruburile metalice.

Noctua NF-S12B FLX (7) Noctua NF-S12B FLX (8)
ventilator - faţă
ventilator - spate

Schimbarea adusă de Noctua, marginile profilate (Bevelled Blade-Tips), cu apropierea la limită de cadru a unui colţ al palelor,partea din spate fiind la o distanţă mai mare. (despre aceast design şi aspectele tehnice ne ocupăm în pagina următoare).

Noctua NF-S12B FLX (9) Noctua NF-S12B FLX (10)
ambalaj faţă
ambalaj spate

NF-S12B Design Pale

Palele ventilatorului NF-S12B reprezintă o evoluţie de la designul clasic / drept (Straight-Blade-Design) introdus în 2006 odată cu modelul NF-S12, model ce a fost rapid recunoscut şi renumit pentru raportul excelent dintre debitul de aer şi nivelul de zgomot.

Pentru îmbunătăţirea performanţelor (debit de aer/nivel de zgomot şi presiunea statică) NF-S12B apelează la tehnologia Bevelled Blade-Tip (margini profilate ale palelor), tehnologie folosită pentru prima dată la ventilatoarele NF-B9 de 92mm (testate anul trecut de PCMHZ) dar şi o reducere a distanţei dintre vârfurile palelor şi rama ventilatorului, această din urmă modificare având rolul creşterii presiunii statice. (vezi schiţa de mai jos)

 

Geometria Palelor NF-S12B

Chiar dacă lungimea palelor a fost mărită, acest lucru a adus odată cu beneficiile unei suprafeţe mărite a palelor (debit de aer şi presiune statică crescută) un dezavantaj major prin creşterea zgomotului emis datorită interacţiunii rotorului cu statorul. Soluţia pentru eliminarea acestui efect nedorit a fost adăugarea marginilor profilate (Bevelled Blade-Tips) şi decuparea palelor astfel încât să se obţină o geometrie unică (vârful de atac al palei este mai apropiat de rama ventilatorului iar capătul opus este mai îndepărtat). S-a reuşit astfel îmbunătăţire a rapoartelor debit de aer / zgomot şi presiune / zgomot de până la 10%.

Urmează o serie de teste realizate în laboratoarele Noctua, rezultatele (dacă le considerăm reale) fiind următoarele:

 

Debit de aer /Zgomot
Presiune / Zgomot

La 1200RPM, NF-S12B FLX are un debit de aer cu 18% şi o presiune statică cu 14% mai mare decât predecesorul la 1300RPM.

At 1200rpm, the NF-S12B FLX produces 18% more airflow and 14% more static pressure than its predecessor at 1300rpm. Funcţionând cu 100RPM mai încet, NF-S12B este cu aproape 1dB(A) mai silenţios!

NF-S12B FLX vs. NF-S12

La 700RPM, NF-S12B ULN oferă cu 13% mai mult debit de aer şi o presiune statică cu 16% mai mare decât predecesorul. În ciuda acestor creşteri impresionante de performanţă, NF-S12B funcţionează la fel de silenţios ca şi NF-S12.

NF-S12B ULN vs. NF-S12

Temperaturi NF-S12B FLX

Zgomot

Folosit fără adaptoare, NF-S12B la aprox. 1200 RPM este foarte puţin sesizabil defapt nu ventilatorul este sursa "zgomotelor" ci aerul care trece printre lamelele radiatorului, sunetul fiind un foarte uşor "wooooshhh". Odată însă cu utilizarea adaptoarelor, din direcţia ventilatorului zgomotele nu mai sunt perceptibile decât cu urechea la 2-3cm. Din curiozitate am redus manul turaţia cu ajutorul SpeedFan, pornind de la 1200RPM unde există un foarte mic zgomot, imediat ce se trece sub 1100 RPM nivelul de zgomot scade sub pragul audibil (de la o distanţă de 50cm).

Concluzii

Noctua a reuşit încă odată! Ventilatorul NF-S12B este o evoluţie ce aduce faţă de ventilatoarele anterioare un plus de flexibilitate, silenţiozitate şi performanţe termice deosebite la viteze mici de 900 RPM sau chiar 600 RPM. Recomand ventilatorul Noctua NF-S12B tuturor celor ce doresc un sistem cât mai silenţios, raportul dintre zgomot vs. performanţe termice fiind unul deosebit.

Pro

 • construcţie din materiale de calitate superioară
 • bundle bogat (suporţi cauciuc, adaptoare turaţii, adaptor 3:4 pini Molex)
 • aspect vizual stilat
 • performanţe acustice excelente
 • performanţe termice bune
 • flexibilitate pentru utilizarea într-o plajă largă de turaţii

Contra

 • preţul poate alunga utilizatorii cu bugete mici / medii

Notare

Prezentare:
10
Aspect:
10
Construcţie:
10
Funcţionalitate:
9.00
Performanţă:
9.00
Preţ / Performanţă:
9.00

Scor final:

9.50